17 juni 2014

Restauratie Rijksmonument

Schilders en stukadoors in opleiding dragen bij aan opknapbeurt rijksmonument in Oss. Brabant,  het voormalige  Bergoss kantoor en Portierswoning  van de tapijtfabriek (in de volksmond de Wattenjood) opgeknapt. Het Bergosskantoor is het enige rijksmonument uit het industriële  verleden van Oss dat nog niet is gerestaureerd en staat al 15 jaar leeg.

Dhr. Ton Kemkens van Patrimonium wilde de opleidingen uit Oss en omgeving bij de restauratie betrekken.

Leerproject

Zo is Schilders^COOL Den Bosch gevraagd of zij een schild met het Koninklijke wapen willen opknappen dat aan de muur hangt naast de hoofdingang van het kantoor.

Aan  Stuc Werk en Leren  (stukadoorsopleiding)  is gevraagd om een gordelboog uit 1924 terug te plaatsen in samenwerking met de timmeropleiding  Bouwmensen uit Oss.

Materialen

De gegevens en de kleuren zijn opgevraagd bij “Stichting Hofleveranciers in Nederland”. Het schilderwerk is met een hoogglans verf uitgevoerd. Het bladgoud wat gebruikt wordt is dubbeltorengoud 23,7 5 karaat. Het goud is geplakt met Kolner instacoll verguldsysteem.

Het schild is gepareld bij een Maas Coatings uit Heesch. Zeer voorzichtig, zodat het gietijzeren schild niet beschadigd zou worden. Gespoten in een roestwerende  coating is het schild afgeleverd bij Schilder^sCOOL Den Bosch.

Aan de slag onder begeleiding

Onder begeleiding van oud-docent van de opleiding schilderen niveau 4,  Tinus van Boxel,  en Schilder^sCOOL instructeur Theo Ruijs, werd het schild door leerlingen teruggebracht in de oorspronkelijke staat van 1931. Meerdere leerlingen hebben gewerkt aan dit prachtige object. Het penselen en het aanbrengen van het bladgoud is voornamelijk uitgevoerd door Bart van Beek  (niveau 3 leerling  1e jaars ).

Na ongeveer 6 weken was het schild klaar en schittert nu weer aan de gevel van het gerestaureerde Bergoss kantoor in Oss.